FÄRGCENTER SYD

Meny

Kristina Alva räng sitter på trappa

Välkommen hem till Kristina och Mattias

”Jag älskar färg”

Här bor: Kristina och Mattias med Kristinas döttrar Alva 10 år och Elsa 15 år.

Var: 
I ett gammalt, vackert hus byggt år 1909 i Räng By, mitt på slätten mellan Vellinge och Höllviken. 140 kvm på 1,5 plan plus ett litet gästhus på gården.

Yrke: 
Kristina är försäljningsrepresentant på Rice för södra Sverige och Mattias är accounting manager på QlikTech International AB.

Färgstarkt, roligt och trivsamt

Kör man gamla landsvägen från Vellinge mot Kämpinge, så passerar man skylten till Räng by. En kraftig vänstersväng, sedan är man inne på den lilla huvudgatan. Räng är en riktig pärla med varsamt renoverade små skånehus. Det känns som om man befinner sig långt ute på landet trots att Falsterbonäsets vita sandstränder och karga tallskogar ligger på cykelavstånd och Köpenhamn inte är mer än tre kvarts bilfärd bort.

Här mitt i den lilla byn med utsikt över sädesfält och hästhagar har Kristina och Mattias hittat sitt drömhus.

Det är byggt i handhamrat tegel, på golven ligger breda plankgolv och huset har vackert spröjsade originalfönster. En smakfull grundrenovering var gjord av de förra ägarna. Så detta var mitt i prick för Kristina och Mattias. Deras dröm om ett gammalt hus med utsikt över slätten var nu verklighet.

Det vi gjort sedan vi flyttat in är att tapetsera några väggar, målat en del golv, bytt vitvarorna i köket och byggt en söt liten gästtoalett, berättar Kristina. Övervåningen rymmer en arbetshörna och mina döttrar Elsa och Alvas sovrum. De bor hos mig varannan vecka och får då hela övervåningen för sig själva.

matbord färgsprakande dukning rice

fägglatt kök rice öppna hyllor

Köksliv med en färgstark mix av användbara prylar.

smeg ljusblått pasteller kök grön stol

Pastell karamell! Visst är färgerna i den här hallen oemotståndliga. En charmig gammal stol har fått nya kläder och skapar ett häftigt blickfång.

tallriksställ turkost kokböcker kök

I köket inspirerar Leila, Cecilia Wikbladh, Martha Stewart och Morberg.

Huset var förr i världen byns fängelse

Till huset hör en underbar trädgård fylld av väldoftande rosor och på det grönmålade staketet som hägnar in tomten klänger en praktfull nyponhäck. Vad man inte ser från stora vägen är att det finns ett extra litet hus på baksidan från vilket man har utsikt över åkrarna. Det liknar mest ett litet galleri då ena gaveln består av ett täckande spröjsat fönster. Sanningen är den att huset förr i världen var byns fängelse. Ett av husets mindre fönster är faktiskt fortfarande försett med galler! Tanken är att detta så småningom ska inredas som gästhus eller bostad för barnen.

För Kristina är det detaljerna som gör skillnaden. Tapeter är en favorit som är roliga och piggar upp. Och mycket färg, just nu i alla fall, för hon byter stil ofta och gärna. Hennes förra hus var mer shabby chic med övervägande vitt och blått. I det här huset har hon frossat i färg.

vardagsrum pasteller vit soffa

dotter läser barnbok öppen dörr

trappa kristina sitter arbetsbord piptapet

Fint porslin och roliga köksprylar

En vit bas är förstås en förutsättning annars blir det alldeles för oroligt. Det här gamla huset har ju sin egen själ. Det är lite snett och vingt säger Malin. Jag tycker absolut inte om när det är för perfekt.

Fint porslin och roliga köksprylar kommer inte till sin rätt bakom stängda dörrar menar hon. Därför är det öppen förvaring som gäller i Kristinas kök. En annan favorit är vitrinskåpen som hon fyller med roliga prylar, både gammalt och nytt. Det finns mycket att titta på och upptäcka hemma hos Kristina.

Här råder ingen idétorka!

Hennes idérikedom verkar aldrig ta slut. Här blandas loppisfynd med arvegods och nytillverkade prylar från tillverkare jag aldrig hört talas om. Att göra saker själv skrämmer henne inte heller. Att klä om en stol eller göra en färgglad lampskärm tillhör favoriterna. Här råder ingen idétorka!

Skapandet har funnits där hela livet. Och att arbeta med inredning och design har fallit sig helt naturligt för henne. I ca sex år drev hon inrednings- och barnbutiken Prinsar och små sessor i Höllviken. Nu är hon sedan två år tillbaka anställd som säljare för Rice i södra och västra Sverige. Hon verkar som klippt och skuren för det hon gör. Med sin positiva och sprudlande attityd lever hon verkligen som hon lär. Och hon älskar Rice!

matsal rice färgglatt dukat

Kristinas favoriter:

Designer: Tricia Guild, för hon är så duktig på färg.
Bloggare: Tipsy Tessie, everydaymagic.dk, daisypinkcupcake.blogspot.se
Designmärken: Har ingen speciell, köper det jag gillar.
Bestick: Gillar gammalt matsilver likaväl som mina bestick med plasthandtag.
Möbel: Önskar mig en gammal rottinggavel till sängen.
Tallrikar: Älskar dem jag har annars gamla med blå motiv på.
Mattor: Älskar plastmattor, gärna med mönster i orientalisk stil.
Mat: Asiatisk.
Färger: Rosa, mint, turkos och blått.

rosa lampfot djurmotiv

säng sängbord färg hemma hos

kökssoffa blå lampfot

En skön hörna som bjuder in till ljumna sommarkvällar med en spännande bok.

toa röd pip tapet gästtoalett

Tapeten i gästtoaletten heter Pip och kommer från InTrade.

turkost vitrinskåp plastmatta glaskupa svamp

Våga möblera mitt i rummet! Här har man låtit ett bord få pryda hallens centrum.