FÄRGCENTER SYD

Meny

hemma hos helgi reportage

Hemma hos Helgi

Jag älskar de mjuka formerna! Helgi stryker kärleksfullt över armstödet på en favoritfåtölj från 50-talet. 50- och 60-talet är Helgi Gunnarssons favoritdecennium när det gäller design. Det syns i hans hem. Här samsas Arne Jacobsen med Waegner, Eames och andra storheter från Helgis favoritepok.

Det som tilltalar mig är att möblerna och prylarna är så gedigna, menar Helgi. De håller hög kvalitet och har mjuka sköna former. Helgis inredningsideal är det rena, enkla och skandinaviska med mjuka, naturliga färger. Men jag älskar starka färger också, säger Helgi – såväl målat på väggen, som i tapetmönster.

Snabbfakta

Vem: Helgi Gunnarsson, 51 år.
Var: Bor i södra Skåne.
Hur: Cool snubbe med sinne för att samla!

Överst på önskelistan

Helgis favoritpryl är kameran av märket Leica. Men jag är mycket förtjust i Eames-stolen, min armbands-klocka och stereon också, säger han. Helgi letar nya möbler och prylar hela tiden, mestadels på nätet. Han har ständigt nya projekt på gång. För tillfället håller han på att bygga om en 10-växlad modern cykel till en enväxlad i retro-stil – naturligtvis med originaldelar.

Högst på Helgis önskelista står en Eames Lounge chair med fotpall. Men han är ständigt på jakt efter vackra välgjorda möbler, lampor och annat från rätt epok.

Samlare av rang

Helgi läser massvis av inredningstidningar och håller koll på vad som händer på marknaden. Han är en sann samlare och köper gärna såväl kaffe som whisky och cigarrer. Det hade varit kul att ha en stor samling whisky, säger han, men det skulle bli alldeles för dyrt.

Helgi trivs i det smakfullt inredda hemmet i retrostil. Hans intresse för 50- och 60-tal började för ett tiotal år sedan och sedan dess har det utvecklats och fördjupats. Men jag är väl lite av en periodare, avslutar han med ett skratt.

Helgi

50tal 60tal teak retro hemma hos helgi

Helgis kakel kommer från italienska Piero Fornasetti, som hade sin storhetstid på 50-talet.

hemma hos helgi retro

Inredningen präglas av 50- och 60-talet och domineras av gråa toner blandat med teak.

retro närbild

Stereon är en av Helgis många ögonstenar.

retro helgi vardagsrum hemma hos reportage

avlastningsbord ljusstakar retro