FÄRGCENTER SYD

Meny

vardagsrum vit soffa färgglad matta

Handplockad hemkänsla i huset Freja

Pernilla Ehlenberg, tidigare ansvarig för Skanskas visningshem, har under de senaste åren inrett fler hem än de flesta gör under en hel livstid. Visningshuset med arbetsnamn Freja på Sjötorps ängar i sydvästra Skåne är gjort med säker känsla. Här hittar du handplockad hemkänsla med detaljer i starka färger!

Fakta om huset Freja

Område: I den lantliga stadsdelen Tygelsjö utanför Malmö. Nära havet och Öresundsbron. Med bil når du Malmö centrum på en kvart och inom tre kvart kan du stå på Rådhusplatsen mitt i Köpenhamn.
Byggår: 2011
Typ: Villa, 11/2 plan med 5-6 rum.
Boyta: 157 kvm
Aktuellt: Kvarteret innehåller tre hustyper; Astrakan, Freja och Nya viken. Alla är friliggande, teglade villor med egen trädgård och uteplats på båda sidor av huset.
Mer info om huset: Hittar du här!

fönster industrilampa

pernilla i huset freja

sovrum mönstrat överkast läderstol

Pernilla arbetar väldigt olikt hur man gör på andra byggföretag då de olika hemmen inreds fullt ut i en genomgående stil. Därför skiljer sig de olika husen mycket ifrån varandra. Gemensamt för dem alla är att man möts av en härlig mix av nya och gamla prylar. För Pernilla, som numera driver egna inredningsföretaget Ehlenbergs i Malmö, är en passionerad loppisletare. I varje hus hon inreder finner man en mängd vintagefynd. Helt rätt i tiden, nu när återbruk har blivit trend.

För visningshemmen på Skanska skapades en fiktiv familj. De har namn, historia och intressen. I visningshemmen möter besökaren ett fullt fungerande hem. Musik i stereon, teven på plats, böcker i bokhyllan och till och med kläder i garderoberna. Det är otroligt lätt att känna sig ”som hemma” här.

krokar jeans gröna converse

En lång rad krokar längs en vägg i sovrummet skapar ordning och reda. Inga mer kläder på golvet!

fåtölj pernilla stringhylla röd

Pernillafåtöljen i svart skinn inropad hos Bukowski. Sidebord på hjul köpt på lauritz.com. Orange ljusstake från Nordahl och liten bokhylla i rött från String.

matta rosor arbetsbord converse

Pigtittaren från Brio är pricken över i:et! Den står på ett skrivbord från Mio. Stol Myran, design Arne Jacobsen, tavla fyndad på loppis och matta Designers Guild.

Helhetsintrycket är lugnt och sammanhållet

Ett genomgående drag i huset Freja är att inga rum är tapetserade utan målade. Basfärgen i hela huset är varmt beige med inslag av rött (S11505-Y40R). Olika nyanser av jeansblått är Pernillas val till fondväggar. Helhetsintrycket blir lugnt och sammanhållet.

Färg är ett viktigt tema i det här huset eftersom varje rum har fått porträttera en känsla med en färg.

– Att jag valt lugnande grönt som accentfärg till sovrummet är ingen tillfällighet, berättar Pernilla. Här är det viktigt att skapa harmoni och lugn. Att dottern i familjen fått ett rum med genomgående läppstiftsröda detaljer finns det också en tanke bakom. Rött sägs stimulera aktivitet och kampanda. Kan kanske motivera till flitigt läxläsande för en flicka i skolåldern…

tjejrum barnrum röda detaljer

tapet fondvägg industrilampor köksbord

Köket är husets hjärta i en barnfamilj

Därför har huset Freja fått ett stort matsalsbord som binder samman matlagningsdelen med vardagsrummet på ett trevligt sätt. På bottenplan kan barn och vuxna samlas för läxläsning, pyssel och middagar. Det ska helt enkelt vara lätt att umgås.

Överallt i huset syns spår av den tänkta familjens kreativitet. De låter barnens teckningar och egentillverkade konstverk från slöjden ta stor plats, vilket gör hemmet personligt.

Och vem drömmer inte om ett helt rum bara för pyssel? En familj med två barn kan faktiskt unna sig det i ett hus som Freja. Huset på 157 kvadratmeter har fyra sovrum. Här har det fjärde sovrummet på bottenplan blivit just ett sådant kreativt rum. Här ryms symaskinen, staffliet, ett stort asiatiskt brudskåp till förvaring och ett skrivbord i XL-format. Att städa mitt i ett projekt är inte nödvändigt. Plats finns för skisser, tyger, böcker och klipp att ligga kvar till dagen efter.

tekanna mönstrad tapet

lampor blommor

retro bokhylla böcker röd freja hemma hos tygelsjö

vitt stilrent kök äkta matta

Personligt och avslappnat!

Att mattor skapar mys är Frejahuset ett bevis på. Varje rum har fått en stilsäker matta. Särskilt iögonfallande är den färgsprakande orientaliska mattan i köket. Den bryter av snyggt mot stilen och färgerna i övriga delar av huset. En härlig och häftig stilkrock! Orientaliska mattor blir egentligen aldrig omoderna, är mer lättskötta än man tror och kan köpas billigt på både lauritz.com och Blocket.

Vackra textilier är viktiga för ett hem, säger Pernilla. De gör ett hem levande och dämpar ljudnivån något. Våga gärna lite mer än bara en färgglad soffkudde. Vid matplatsen i det här huset har jag till exempel valt ett färgsprakande tyg från Christian Lacroix som jag har fäst direkt på väggen. Och i hallen har ett Designers Guild tyg blivit en vacker tavla.

Det tar så klart några år att få ihop sin egen stil menar Pernilla Men hennes grundregel är ganska enkel: Gör ditt hem personligt och avslappnat så blir du lycklig i det!

vitt vitrinskåp arbetsrum brun vägg

vitt badrum orientaliskt ljusstakar

vardagsrum blå väggar vit soffa

Pernillas tips och tankar om färger

  • Var inte rädd för färg! Det är lätt och relativt billigt att måla om.
  • Konst och tavlor gör sig bra om väggen de hänger på har en stark och klar färgkulör. Samla gärna många tavlor, som ett collage, mot en färgad vägg.
  • Välj gärna en basfärg som grund i ditt hem. Glöm inte att det finns så många ljusa och sköna färger som alternativ till bara vitt. Man kan välja en silvergrå eller en beige eller varför inte en blågrå?
  • När du väljer tapeter eller färg som fondvägg kommer basfärgen få olika uttryck i olika ljus och reflekteras olika men ändå bilda en fin harmoni!

grå träfasad uteplats bänk kuddar hund